Grecja na talerzu

Kuchnia grecka to jedna z najbardziej preferowanych gastronomii nie tylko na kontynencie europejskim, ale i faworyzowana na całym świecie. Uchodzi ona również za wyborną, a przy tym szeroko rozpowszechnianych poprzez fakt, że jest zdrowa i  wartościowa. Czym się cechuje? Sprawdź poniżej. Przygotowaliśmy dla Ciebie krótki poradnik informacyjny.

Klasyczny Kowalski utożsamia Grecję wyłącznie z sałatką grecką z dodatkiem pomidorków pielęgnacja ogrodów tarnów koktajlowych i fety. Rzeczywiście ta chętnie wybierana przystawka jak najbardziej jest związana z obszarem tu omawianym, ale to zaledwie jedna pozycja na greckim menu. Najważniejsze, co trzeba wspomnieć opisując kulinaria greckie, to fakt, iż mieszkańcy tego kraju unikają jedzenia śniadań. Dla nich najważniejsze miejsce o poranku zajmuje filiżanka dobrej kawy, a także przekąszenie małego sucharka, ewentualnie placka wypełnionego dżemem czy pustego biszkopta. W godzinach popołudniowych  natomiast spożywany jest lunch, znacznie później niż u nas, zaś obiady serwowane są koło 17. Co do kolacji natomiast, to trzeba jej poświęcić nieco więcej uwagi, gdyż to właśnie ona jest nadrzędnym posiłkiem na pozycji daniowej typowego Greka. Jedzona jest ona późno, bo między dwudziestą drugą, a dwudziestą trzecią.

Istotnym napojem, chociażby ze względu na upalną pogodę, okazuje się frappe – kawa podawana na zimno, jaka ma cukier, lód, mleko, obowiązkowo przelewana do wysokich szklanek. Jest ona robiona nie z ekspresu, ale specjalnie do tego celu skonstruowanego miksera – blendera. Obowiązkowy trunek na greckim stole w trakcie każdej imprezy to zaś wino – retsina jest najbardziej polecane i najpowszechniejsze, to alkohol przyprawiany dodatkiem żywicy sosnowej.