Gastronomia Chin
Lubisz nietuzinkowe smaki? Potrzebujesz czegoś nowego, co pobudzi Twoje kubki smakowe? A może zależy Ci na tym, żebyś popróbował orientalności na talerzu? Zapraszamy po przeczytania niniejszego tekstu, w całości poświęconego gastronomii Chin.
Kuchnia chińska jest nadrzędna w kategorii kuchni orientalnych. Jest ona także na tyle szeroko rozpowszechniona na całym świecie, że z roku na rok przybywa jej zwolenników, którzy wyostrzają sobie smaki tak, iż wprowadzają podstawowe pozycje z menu azjatyckiego do swych codziennych dań w jadłospisie. Jeżeli chodzi o dania chińskie, to są one zwłaszcza oparte na świeżych rybach oraz na curry i kurczakach. Cały glob zajada się rarytasem w postaci przyrządzanego na rozmaite sposoby kurczaka, w tym w pięciu smakach. Decydując się jednakże na samodzielne eksperymentowanie z tym rodzajem potraw, trzeba wiedzieć, z czego Chiny kulinarnie słyną.
Najważniejsze ingredienty, które obowiązkowo muszą znaleźć się w każdej kuchni Chińczyka to szereg przypraw i artykułów żywnościowych opartych na ziołach. Mowa między innymi o papryczce chilli, która przeważnie wykorzystywana jest w wersji suszonej. Dodatkowo, nie zapominajmy też o ciemnym occie, czyli occie ryżowym, oleju z orzechów ziemnych, winie ryżowym, sosie ostrygowym, oleju chilli, occie ryżowym, inaczej jasnym, oleju sezamowym, pieprzu syczuańskim, a także korzeniu imbiru, koprze, soli, cynamonie, czosnku i wielu innych przyprawach. Wszystkie bazują na mocnej pikanterii, dlatego określenie „ostry” w tym wypadku przestaje mieć znaczenie takie jak w przypadku naszych polskich specjałów. To piekielnie doprawione dania, na których skosztowanie trzeba być gotowym.