Szwajcarskie specjały

Do najpowszechniejszych rodzajów kuchni kontynentu europejskiego, niewątpliwie zaliczyć należy rarytasy szwajcarskie. Są one nadrzędne w gastronomii naszego obszaru, ponieważ to dzięki temu zakątkowi cały glob poznał wyśmienite, nieocenione w swym smaku i niemożliwe do podrobienia sery. Przeróżne jego rodzaje  to Emmentalet, Raclette, Gruyere.

Niestety, jak pyszne, tak i mocno kaloryczne, dlatego na pewno kuchnia szwajcarska nie jest zalecana tym, którzy chcą zrzucić parę zbędnych kilogramów. Niesamowicie wyrafinowane w smaku potrawy rodem z przepięknej i bogatej Szwajcarii to natomiast także kultowe musli, a także nieziemskie fondue. W ogóle ten kraj słynie z czekolady, więc nie powinno dziwić, iż to na jej bazie tworzone są rozliczne desery i ciasta. Kluczowe w charakterystyce gastronomii szwajcarskiej okazuje się także postawienie na ziemniaki. Szwajcarzy mają do tego warzywa prawdziwe zamiłowanie. Niestety większość ich dań uchodzi za menu ciężkostrawne. Jeszcze jedna kwestia to to, że kulinaria owego rejonu w pewnym sensie nawiązują do gastronomii niemieckiej. W ogóle  należy podkreślić swoisty smak alpejski, który cechuje ten rodzaj kulinariów. W przypadku wegetarian zaś nieoceniony będzie Alpermagaroninen, a więc zapiekany makaron serwowany z serem, jaki dodatkowo wzbogacony jest cebulką i jabłkiem. Nie do pominięcia są również malutkie kluseczki takie jak Knopfli oraz Birchermusli- odmiana musli serwowanego jako przekąska, dodatek do śniadań. Dania kuchni szwajcarskiej to przede wszystkim fondue z serów Gruyere i Emmentaler robione w specjalnym naczyniu nazywającym się caquelon.