Czym zajadają się Brytyjczycy?

Przysmaków kuchni Wielkiej Brytanii jest cała masa, a wszystko to wynika z faktu, iż opisywany rejon to przecież pod względem historycznym prawdziwe imperium kolonialne. W praktyce przełożyło się to również na rarytasy kuchni  angielskiej. Więcej dowiesz się o menu Brytyjczyków z poniższych fragmentów naszego wirtualnego przewodnika po angielskiej karcie dań.

Chyba każdy kojarzy Wielką Brytanię z rybą z frytkami, a także herbatą. Nie oznacza to zaś, że Brytyjczycy mają aż tak skąpe menu, nic bardziej mylnego! Owe wspomniane we wstępie niniejszego tekstu zróżnicowanie smakowe sprawia, iż przebierać w rarytasach można do woli. Za zdecydowanie najważniejszy posiłek w ciągu dnia, każdy klasyczny Brytyjczyk z pewnością uzna śniadanie, jakie ma być pełnowartościowe, sycące i kaloryczne. Jest to tak zwane full English breakfast, na jakie składa się mnóstwo potraw – jajka sadzone, smażony bekon, smażone kiełbaski, pieczarki przyrządzane na patelni, tosty, hash browns, fasolka po bretońsku. Ponadto, nie dziwi fakt, gdy na talerz wjeżdżają frytki, które albo są jednym ze składników  całego zestawu śniadaniowego, albo zastępują – najczęściej jajka. Ponadto jedzona jest równie chętnie jajecznica, a ci, którzy nie przepadają za pieczarkami, mogą je swobodnie wymienić na pomidory. Wydaje się, że to co spożywa przeciętny Anglik na śniadanie to niewyobrażalna porcja posiłku i prawdziwa bomba kaloryczna. Rzeczywiście tak jest, ale trzeba pamiętać, że tak obfitych dań nie jada się tam zazwyczaj na co dzień, a raz na jakiś czas, na przykład raz w tygodniu. W kontekście klasycznych śniadań należy wspomnieć o tostach z marmoladą, maśle orzechowym, kawie i dżemie w dużych ilościach. Anglicy nie mają na nic czasu, więc nie celebrują śniadań co poranek, ograniczając się do spożywania niewielkich przekąsek w trakcie drogi do pracy, czy w miejskich knajpkach.