Kulinaria greckie
Kiedy decydujesz się na to, aby odwiedzić Grecję, obowiązkowo powinieneś zwrócić uwagę na fakt, że jest to miejsce istotne na mapie kulinarnej Europy, dlatego też nie możesz pominąć klasycznej greckiej restauracji. O tym, co w niej zamówić przeczytasz natomiast w dalszych fragmentach.
Grecka gastronomia opiera się na wysublimowanych daniach, jakie nie tylko słyną z niesamowitego smaku, ale również są one oparte na bogatym składzie, wyjątkowo wartościowym, odżywczym. Podstawą są warzywa, a ich głównymi reprezentantami bakłażan, cukinia. Do tego nie byłoby prawdziwej Grecji bez orzechów, miodu, wina, ryb, frappe, zbóż, chleba, oliwy z oliwek i sera, zwłaszcza fety. Najważniejsze dania oparte są na jarzynach, ale też na jogurcie i mieszance świeżych ziół.
Kluczowe greckie dania to mezes, a więc raczej drobne przegryzki, jakimi są feta i oliwki, serwowane z likierem anyżowym oraz winem. Sałatka grecka to must have ażdej knajpki – obowiązkowo z oliwkami, oliwą, czerwoną cebulą, serem feta, pomidorami i ogórkiem. Do każdego dania, na przykład mięsnego w tym potraw grillowanych, znakomicie nadaje się zaś sos tzatziki – jogurt zmieszany z czosnkiem i ogórkiem, yemista zaś to warzywa pieczona, farsz jest z reguły pomidorowy bądź paprykowy, albo pomidorowo-paprykowy. Souvlaki zaś to grillowana wieprzowina, cebula, pomidory a wszystko pozwijane w bułkę pitę. Narodowa zupa Grecji to fasolada, która – jak wskazuje na to już sama nazwa – została zrobiona z fasoli. Chałwa z kolei posiada zmielone ziarna sezamu, kakao bądź migdały – jest ona ogólnodostępna w Polsce, jako jeden z wybornych smakołyków, ale nigdy nie będzie smakowała tak jak prawdziwy grecki rarytas.