Kuchnia francuska
Na tle szeregu rozlicznych kuchni świata, za jedną z najważniejszych i najbardziej wyrafinowanych smakowo, uznaje się gastronomię francuską. O tym, jakie są jej znaki szczególne i na co w szczególności trzeba zwrócić uwagę zatrzymując się na kulinarnym przystanku Francji, dowiesz się z dalszych fragmentów.
Kuchnia francuska nieprzypadkowo nazywana jest jedną z najbardziej oryginalnych, ale też i wysokiej jakości, wybornych. Wynika to przede wszystkim z tego względu, iż zrodziło się już lata temu ogromne zamiłowanie do gotowania w tym właśnie zakątku kontynentu europejskiego, w konsekwencji czego zaczęli do Paryża i innych znanych miejscowości Francji napływać najbardziej znamienici szefowie kuchni. To oni przyrządzali dania na dworach królewskich, a później osiedlali się we Francji na stałe, rozsławiając tym samym swoje kulinaria. W tym zakresie warto zatem wspomnieć o powstałej ekskluzywnej kuchni, która określana jest mianem haute cuisine. Warto też nadmienić o trochę mniej luksusowej gastronomii, czyli nouvelle cuisine.
Jeżeli chodzi natomiast o obrzeża wielkich francuskich metropolii, to tam można natrafić na proste jadłodajnie, tańsze, ekonomiczniejsze, ale i serwujące znacznie mniej skomplikowane dania. Przykładem najbardziej wykwintnych pozycji w menu jest zupa cebulowa, żabie udka, ślimaki, crème brulee, escargots. Kuchnia nouvelle cuisine jest stosunkowo młoda, bowiem zrodziła się ona dopiero po 1960 roku. Od tego momentu jest na równi chętnie spożywana z haute cuisine.