Portugalia od kuchni
W Portugalii niesamowicie ważne miejsce zajmują tamtejsze narodowe kulinaria. Podobnie jak Grecja, czy Włochy, ten zakątek Europy uchodzi za jeden z dominujących na liście najbardziej wybornego, ale i zarazem zdrowego menu. Szczegółowe informacje na temat tego, czym wyróżnia się kuchnia portugalska dowiesz się w dalszych częściach naszego internetowego poradnika.
W gastronomii rodem z Portugalii kluczowe jest zwłaszcza to, aby komponować dania na bazie oliwy z oliwek najlepszej jakości. Nie obejdzie się też bez ryb, owoców morza, ziół, przypraw, ale i win. Nadrzędne to madera oraz porto. Dodatkowo nie zapominajmy także o kuchni hiszpańskiej oraz włoskiej, jakie na powstanie menu typowego Portugalczyka, miały ogromny wpływ. Co więcej, podstawą każdego menu tego kraju jest zwłaszcza pełnowartościowość posiłków. Są one bogate w cenne składniki mineralne i witaminy. Do nieodzownych elementów dań portugalskich standardowo serwowanych zaliczyć trzeba między innymi potrawy z ryb. Króluje na talerzach zwłaszcza solony dorsz, a za tradycyjny tamtejszy specjał uznaje się bacalhau, To danie można robić na wiele różnorodnych metod. Jeszcze jedna istotna kwestia to przywiązanie do smaków takich gatunków jak tuńczyk, sola, sardynki – chętnie spożywane w zdrowej, grillowanej odsłonie.
Wśród dań mięsnych natomiast wyszczególnia się te na bazie baraniny, wołowiny, jagnięciny oraz drobiu. Wszystko doprawione zostaje wyśmienitymi sosami z dodatkiem oliwy z oliwek czy czosnku. Niektóre sosy są dość ostre, podobnie dipy. W przypadku wędlin zaś, wyróżnić trzeba presunto, a więc wędzoną szynkę oraz kiełbasę pikantną chourico.