Najważniejsze potrawy Anglii
Do najbardziej specyficznych kuchni europejskich zdecydowanie zaliczyć należy gastronomię Wielkiej Brytanii. Bazuje ona zwłaszcza na klasycznych przysmakach wielorakich nacji, co wynika z faktu, iż tenże zakątek to dawne imperium kolonialne. Na co należy zwrócić uwagę w głównej mierze, odwiedzając Londyn i zasiadając w jednej z tamtejszych knajpek? Więcej w poniższych fragmentach.
Kuchnia rodowa Anglików ma bardzo mocno zróżnicowany charakter. Najważniejsze są tam na pewno obfite i dość kaloryczne specjały serwowane na śniadania. Do tego dochodzi kultowa ryba z frytkami, a także notorycznie parzona herbata, która przecież została zapożyczona przez resztę Europy właśnie z Anglii. Brytyjskie dania nie mają zbyt wiele wspólnego z jakąś konkretną tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie, jak przykładowo ma to miejsce w kuchni polskiej. Generalnie mieszkańcy Wielkiej Brytanii czerpią inspiracje gastronomiczne z rozmaitych rejonów. Nie oznacza to natomiast, że w kategorii narodowe menu, nie mają się oni czym pochwalić.
Przede wszystkim warto wiedzieć, iż tradycyjnym rarytasem kultury brytyjskiego smaku jest hash browns, a zatem przepyszne, panierowane placki ziemniaczane. Są one zarówno traktowane jako przystawka, ale także stanowią pewną formę dań jedzonych jako dodatki do śniadań. Kuchnia angielska nie mogłaby też istnieć bez pasty kornwalijskiej, a zatem robionej z ciasta francuskiego, z czosnku, kolendry, cebuli, jagnięciny. Świąteczny pudding to dalsza pozycja na liście obowiązkowego menu, podobnie jak soczysty i jakże wyrafinowany w swym smaku befsztyk po angielsku. Nadrzędne danie główne w Anglii to zaś jagnięcina z sosem miętowym.